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RE: DESIGNATION OF LAND AT SOUTH 

CHELTENHAM/LECKHAMPTON AS LOCAL GREEN SPACE 

 

ADVISORY NOTE 

 

INTRODUCTION 

 

1. I am instructed to advise Cheltenham Borough Council (‘the Council’) in its 

capacity as local planning authority (‘LPA’).  

 

BACKGROUND 

 

2. Together with neigbouring authorities1 the Council has been engaged in the 

process of preparing a Joint Core Strategy (‘JCS’). Once adopted the JCS will 

form a major part of the Local Plan/development plan for Cheltenham’s 

administrative area.2 It is currently ready for publication as a pre-submission 

draft, subject to the approval of the Council. A meeting is scheduled to decide 

upon on 9th April 2014 (i.e. Wednesday this week). 

 

THE ISSUE 

 

3. Leckhampton with Warden Hill Parish Council and Martin Horwood, MP for 

Cheltenham, have submitted representations arguing that land within an area 

referred to as A6 South Cheltenham/Leckhampton in the JCS should be 

designated as Local Green Space (‘LGS’). It is also argued that the Council 

has misunderstood relevant principles and the circumstances in which such 

designations can be made.  

 

                                                
1 I.e. Tewksbury Borough Council and Gloucester City Council. 
2 Local Plan is term used in the National Planning Policy Framework (‘the 
Framework’) to refer to what is referred to in the legislation as the development plan - 
see in particular section 38 of the Planning and Compulsory Purchase Act 2004. 
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ADVICE 

 

4. In my view the approach to the designation of LGS within the draft JCS is 

lawful and consistent with national policy and guidance. On the other hand, I 

think it is likely that a planning inspector would regard the designation 

currently proposed as LGS by the Parish Council as being contrary to national 

policy and guidance.  

 

5. The main reasons for this are that: 

 

• Land should not be identified as LGS where it would undermine the 

ability of the Local Plan to provide for sufficient homes, jobs and other 

essential services (Framework §66, National Planning Guidance). 

However, it appears likely that this would be the effect of designating the 

area proposed as LGS in this case since, as the Parish Council 

acknowledge, the LGS designation it proposes is inconsistent with the site 

functioning as an urban extension to meet those needs. 

• LGS is not appropriate for most green or open spaces. In particular it is 

not intended for use as a strategic tool to keep “extensive tract[s] of land” 

free from development for its own sake but rather as a means only of 

protecting areas of special local significance (Framework, §77 and 

National Planning Guidance). For this reason it has a fundamentally 

different purpose to including land in the Green Belt and should not be 

used as means of achieving that purpose by the “back door”. Part of the 

case, however, made by the Parish Council for designating the land relies 

on wider planning grounds for objecting to the allocation (such as traffic 

generation) but which are not relevant to the question of whether or not it 

should be LGS. 

• Because LGS is only intended to be used in relation to areas of special 

local significance (and then only to the extent that is consistent with 

sustainable development and meeting identified needs) it will normally be 

more appropriate to consider such designations at the local level of plan-

making, rather than at the strategic level such as in the JCS. The current 

draft of the JCS is consistent with that because it envisages, and indeed 
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encourages, the identification of areas of LGS within strategic allocations 

when the District Plans are prepared (see policies INF4 and SA1). 

 

6. In my opinion, therefore, there is no reason that the Council should defer 

making a decision on the draft JCS on any of these grounds. 

  

CONCLUSION 

 

7. I advise accordingly. Should anything further arise please contact me in 

chambers. 

 

JOHN HUNTER 

Kings Chambers 

8th April 2014 

 


